Center Ponovne Uporabe

CPU je socialno podjetje, ki deluje na področju krožnega gospodarstva v dejavnostih preprečevanja odpadkov ter ponovne uporabe odpadkov.
Izvaja koncept zaprte zanke, ki rešuje okoljske in družbene probleme.
Glavne dejavnosti Centra ponovne uporabe so:

 • izvajanje popravil rabljene opreme in ponovne uporabe električnih in elektronskih izdelkov, majhnih gospodinjskih aparatov, pohištva in kosovnih materialov, športne opreme ter otroških knjig, igrač in druge opreme;
 • inovativna prenova, predelava, dela po pogodbi za stranke;
 • zbiranje, razvrščanje, diagnoza in prerazporeditev tekstilnih izdelkov;
 • kampanje ozaveščanja, sodelovanje v mednarodnih projektih, izmenjava dobrih praks ter podpora podjetjem za doseganje prednostne razvrstitve odpadkov

Razvoj inovatovnih rešitev za lokalno skupnost in pristojno ministrstvo za reševanje okoljskih in družbemih problemov.
Mednarodno projektno sodelovanje na področju socialnega podjetništva, re-use, inovacij in preprečevanja nastajanja odpadkov.

Snovni tok za pripravo za ponovno uporabo obsega:

 • pohištvo (omare, police, mize, stole, postelje, police, …),
 • gospodinjske aparate,
 • opremo za dom (posoda, jedilni pribor, kozarci, okrasni predmeti, …),
 • knjige,
 • igrače in namizne igre,
 • športno opremo,
 • računalniško opremo,
 • zabavno elektroniko in več.

Sodeluje z javnimi komunalnimi podjetji in občinami.
CPU zaposluje 12 ljudi, vključno s težje zaposljivimi in invalidi.
V Sloveniji ima 6 lokacij:

 1. Rogaška Slatina
 2. Ljubljana
 3. Slovenske Konjice
 4. Vojnik
 5. Kočevje
 6. Ormož

CPU ima bogate izkušnje z izvajanjem ponovne uporabe in vključevanja ranljivih skupin, vključno s težje zaposljivimi in invalidi. Izvajamo socialno aktivacijo in usposabljanje za socialno podjetništvo za aktivno vključevanje na trg dela.
Pri izvajanju socialne aktivacije izvajamo program uporabe socialnega podjetništva kot možnosti karierne orientacije, ki lahko tej skupini ranljivih ljudi odpre novo pot. Ljudje imajo možnost razviti svoj potencial, saj je to področje dela interdisciplinarno in vključuje različne učne načrte, od trgovcev, svetovalcev, računalniških tehnikov, oblikovalcev, šivalnic, mizarjev, razvrščevalcev in serviserjev izdelkov, oblikovanja in trženja. Ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami so lahko vključeni v to področje dela, saj sektor ponovne uporabe zahteva široko paleto poklicnih vključenosti.
Področje ponovne uporabe ima veliko potenciala, saj še nima profila poklicne izobrazbe, čeprav je ponovna uporaba prednostna naloga države pri ocenjevanju odpadkov kot vira. Ta sektor razvija tudi zelena delovna mesta. Prispevamo k razvoju novih podjetij, ki imajo pozitivne družbene vplive in se odražajo v socialnih, gospodarskih in okoljskih vplivih. K pametni rasti prispevamo z odzivanjem na družbene potrebe z družbenimi inovacijami ob upoštevanju njihovih okoljskih, družbenih in kulturnih vplivov. Z vključevanjem ranljivih skupin, kot so mladi s težavami v sluhu, lahko prispevamo k okrepitvi položaja na področju trajnostnega življenjskega sloga. Zavezanost krožnemu gospodarstvu zahteva način življenja, ki je skladen z omejitvami planeta, zato vključitev mladih bistveno prispeva k njihovi aktivni vlogi v skupnosti v prihodnjem življenju, da se odločijo za samostojno življenje. Potek dela za pripravo na ponovno uporabo poleg pomoči na domu vključuje zelo široko paleto izdelkov, od pohištva, oblačil, tekstila, kuhinjskih izdelkov in dodatkov, materiala do tovarn, elektronike, zato lahko sodelujejo malady z različnimi potrebami in interesi.

Podatki kontaktne osebe 1:  Dr. Marinka Vovk, cpu.marinka@siol.net 

Podatki kontaktne osebe 2: Nina Prelog, nina.prelog@cpu-reuse.com 

Podatki kontaktne osebe 3: Ajda Pirs, ajda@cpu-reuse.com

Uradna spletna stran: http://www.cpu-reuse.com/